Odlican prečišćivač vazduha zaista može da vam poboljša život. Ove mašine su dovoljno snažne da očiste vazduh u velikoj dnevnoj sobi ili igraonici, dovoljno mirne i mračne za spavanje u spavaćoj sobi i dovoljno jeftine da ih je razumno imati u više prostorija širom kuće.

Koji su faktori unutrašnjeg zagađenja vazduha?

Pored velikog spoljašnjeg zagađenja, nije retka pomisao da je vazduh u zatvorenom prostoru čistiji od onoga koji udišemo napolju. Ipak, to je samo zabluda.

Nedostatak ventilacije, direktne sunčeve svetlosti i izolacija stvaraju upravo suprotni efekat. Taloženje zagađujućih čestica doprinosi tome da njihova koncentracija u nekim zatvorenim prostorijama može biti i nekoliko puta veća od spoljašnje sredine.

Zagađivači vazduha u kući, stanu, kancelariji ili bilo kom drugom zatvorenom prostoru su brojni, a neki od njih su:

  • Virusi – Kubni metar vazduha može sadržati i do nekoliko hiljada čestica virusa. S obzirom na to da svi članovi porodice mogu uneti viruse, nema mnogo načina za sprečavanje ove koncentarcije.
  • Prašina i grinje – Prašina je jedan od najrasprostranjenijih zagađivača vazduha u zatvorenim prostorijama, a uz nju tu su i grinje. Svaka grinja dnevno stvara 20 zrna izmeta koja završe u vazduhu i u našim plućima. Grinje predstavljaju veliki problem za one koji su alergični na ove parazite, ali mogu biti i izvor neprijatnosti čak i za one koji nisu alergični.

Šta  prečišćivač vazduha može da uradi, a šta ne?

Prečišćivači vazduha rade jednu stvar i to vrlo dobro: uklanjaju sitne čestice iz vazduha. Posebno su dobri u filtriranju najčešćih alergena iz vazduha, uključujući prašinu i polen; spore plesan; perut kućnih ljubimaca; grinje i prašina; čađ iz automobila i duvanski dim. HEPA prečišćivači takođe hvataju većinu bakterija i mnoge viruse.

Vlasnici prečišćivača vazduha nude opsežna, skoro univerzalna svedočenja da mašine poboljšavaju njihov san, smanjuju alergiju ili ublažavaju simptome astme, a nedavne studije su počele da istražuju povezanost između zagađenja česticama.

Pojedinac ne može mnogo toga da uradi i poboljša kvalitet vazduha napolju, kod unutrašnjih prostorija je potpuno drugačija situacija.

Takodje to su uređaji koji su namenjeni prečišćavanju vazduha u kućnom okruženju, odnosno bilo kom zatvorenom prostoru. Oni iz atmosfere određenog prostora uklanjaju sve one čestice koje nisu vidljive golim okom, a koje mogu biti štetne za udisanje. Neke od njih vremenom mogu dovesti i do problema sa disajnim putevima, posebno za već ugrožene ljude.

Kako smo podelili preciscivace vazduha

Podelili smo prečišćivače vazduha u tri različite „veličine“: one dizajnirane za male prostore poput dečijih spavaćih soba, spavaonica i kancelarija; one za opšte životne prostore kao što su zatvoreni dnevni boravci i glavne spavaće sobe; i one za velike prostore kao što su kombinovani prostori za boravak / kuvanje / trpezarije ili prostori sa visokim plafonom.

Kategorije takođe u širokoj meri odgovaraju ceni – što je veći prostor, skuplji je prečišćivač potreban za održavanje vazduha čistim. Kao opšte pravilo, pametno je „predimenzionirati“; to će vam omogućiti da uređaj za čišćenje radi sporije i tiše, a pritom efikasno čisti vazduh u sobi.

Kako rade prečišćivači vazduha?

Prečišćivači vazduha su veoma jednostavni uređaji. Koriste odlicne sisteme zasnovane na ventilatoru i filetrima.

Zadatak filtera je da apsorbuju zagađujuće čestice, a takođe i čiste vazduh od prašine, uklanjaju neprijatne mirise ili duvanski dim.

Zašto se odlučiti za kupovinu prečišćivača vazduha?

  • Različiti alergeni
  • Dim cigareta i drugi neprijatni mirisi
  • Isparenja raznih vrsta, ugljen monoksid
  • Brojni spoljni zagađivači

Gde se postavlja prečišćivač vazduha?

Može se postaviti bilo gde u kući i kancelariji. Bitno je da ne bude prekriven kako bi neometano radio i u što kraćem vremenskom periodu postigao maksimalni efekat.

Podrazumeva se da prozori moraju ostati zatvoreni tokom upotrebe prečišćivača, inače je njegovo delovanje potpuno neutralizovano. Takođe, idealno bi bilo da i vrata prostorije (u kojoj je prečišćivač) ostanu zatvorena.

Fenomenalan prečišćivač vazduha je odlican način da boravak u svom domu ili poslovnom prostoru učinite zdravijim i prijatnijim. Pogledajte odlične modele prečišćivača vazduha u Family centru i ne propustite priliku da obezbedite čistiji i bolji vazduh svojoj porodici.

Verujemo da će upravo neki od njih uticati na to da kvalitet vašeg života bude na višem nivou.