
Šerpe za kuvanje
Šerpe za kuvanje Neke domaćice kuvaju zato što istinski uživaju u tome, dok druge jednostavno vole da pripremaju zdrave obroke za svoju porodicu. Koji god da je vaš razlog što u kuhinji provodite određen broj sati u danu, vi svakako želite da imate posuđe koje će olakšati spremanje, ubrzati proces, učiniti ga zdravijim.Kuhinja je, na određen način, centralno mesto u svakom domaćinstvu. Tu se uvek nešto dešava, jer se pripremaju obroci, obeduje se, ukućani užurbano prolaze, uvek je veselo i dinamično. Zbog toga nam je bitno da ovaj radni prostor u svakom smislu prilagodimo potrebama porodice.U sve to se uklapa i izbor posuđa. Kada birate šerpe i lonce za kuvanje, morate da vodite računa o više stvari. Kako odabrati dobru šerpu za kuvanje? Kada kažemo šerpa za kuvanje, to može da bude posuda koja je različite zapremine, oblika i slično. Postoje plitke šerpe, zatim one koje imaju poklopac i one bez istog. Takođe, izuzetno je lepo videti šerpe koje poseduju stakleni poklopac. Glavni razlog je što domaćica može da posmatra ručak dok se krčka, i da shodno tome podešava temperaturu, pa je rezultat svega da jelo bude još uspešnije pripremljeno, i samim tim, ukusnije.Pored plitkih šerpi, postoje i one koje su poluduboke. Isto tako, u ponudi se nalaze i duboke šerpe, i one se najčešće koriste za pripremu jela kao što su pasulj ili sarma, odnosno, kada ima više ukućana u porodici, te kada spremamo slavu ili neku drugu proslavu, ili očekujemo neko okupljanje prijatelja, gostiju…U ponudi na internetu se nalaze šerpe koje su prikazane kroz fotografije i kroz kraće tekstualne opise. Fotografije neretko mogu da se uvećaju, tako da se vidi svaki detalj određene šerpe. Pored toga, tekstualni opis je tu da nam prikaže najvažnije karakteristike šerpe, dakle: od kog materijala je ona izrađena, koja je njena zapremina, da li ima poklopac, da li je on providan, da li se drška zagreva dok se obavlja kuvanje i slično. Prikazano je i u kojim bojama se nalazi određena šerpa, te da li je trenutno na lageru. Isto tako, jasno je istaknuta cena.Ukoliko se odlučite na kupovinu ovim putem, dovoljno je da odabrani artikal dodate u korpu. Nakon toga, potvrđujete poručivanje time što ostavljate adresu na koju će se obaviti isporuka. Nakon što kupovina bude evidentirana sa naše strane, vama će odabrano posuđe stići na kućnu adresu u roku koji je obično od jednog do tri radna dana, i to brzom poštom. Potrebno je samo da izabrani artikli budu trenutno na lageru, onda kada se poručuju, da bi se ispoštovali opisani rokovi. Međutim, o tom detalju ćete biti informisani obično već kod samog poručivanja.Kada birate šerpe za kuvanje, tada akcenat treba staviti na to šta se najčešće kuva, odnosno, kakve su gurmanske navike vaše porodice. Nije isto ako je porodica tročlana, ili ako ima dosta osoba, pa je potrebno da se spreme obroci koji su veći količinski.Domaćicama je izuzetno važan materijal od koga je izrađena šerpa. Nekada su bile popularne šerpe od emajla, međutim, kroz izvesno vreme korišćenja, znale su da se pojave crne tačkice na dnu, a to je mesto gde je pukao emajl. Emajlirano posuđe je polako zamenjivalo ono koje je izrađeno od teflona, ali naša preporuka jeste da birate šerpe koje su urađene od inoxa, tj. od nerđajućeg čelika.Naravno, i nerđajući čelik ima svoju debljinu, i to mogu da budu laganije šerpe i one koje su veoma teške kada ih uzmete u ruku, ali to govori o njihovom kvalitetu. Na dnu posude, nalaze se oznake koje govore o tome koja je debljina rostfraja, a ukoliko vam ovaj deo priče oko biranja odgovarajuće šerpe nije baš sasvim jasan, uvek se možete obratiti pitanjem stručnim timovima odabranih trgovina gde ste nameravali da kupite šerpe i ostalo posuđe.Pored materijala, domaćice vode računa o tome koje brendove će kupiti, i najčešće se odlučuju za najbolje, a to je FG HAUS Germany. Karakteristike njihovih šerpi mogu da budu 18/10, Inox, i da poseduju keramičku neprijanjajuću podlogu.Još jedan dobar izbor možete da napravite ako odabere brend Konig. Ove šerpe imaju debljinu nerđajućeg čelika 18/10.Niko ne želi da uhvati šerpu za dršku a da ona bude vrela. To je vrlo neugodan osećaj, tako da je od izuzetne važnosti da birate šerpe koje poseduju silikonske drške zbog termo izolacije. Na ovaj način, toplota se sa šerpe neće prenositi na dršku, tako da ona ostaje hladna tokom kuvanja.Takođe, svima nam je bitna ušteda energije. Zbog toga šerpa mora da dobro provodi toplotu, i ako odaberete pravi model a u slučaju da dosta i često kuvate, tada će ta šerpa moći da sama sebe otplati vremenom, jer vam neće trošiti struju kao što je to činila stara posuda za kuvanje.Da biste dodatno uštedeli struju i bili prijatno iznenađeni kada vam stigne račun, korisno je da znate da bi trebalo da šerpa celim svojim dnom leži na ringli, ukoliko koristite običan električni šporet. Ponekad ljudi kuvaju na velikim ringlama, pri čemu je dno šerpe uže, i tako ostaje prostor koji rasipa energiju bukvalno u vazduh, a to je novac koji ste mogli da uštedite. Vodite računa ako se ovo ponavlja svakoga dana i imajte u vidu koliko možete uštedeti ako se odlučite za kvalitetnu šerpu koja ima dobru termo provodljivost.Ako kupujete samo šerpu, a ostalo posuđe već imate, onda je jako bitan dizajn. Vi želite da se šerpa uklapa sa ostatkom posuđa koje imate, da bi sve to činilo jednu lepu i harmoničnu estetsku celinu. U ponudi se nalaze razni modeli šerpi, tako da ćete biti u mogućnosti da birate različite boje, šare, ili da to bude običan inox, koji je najčešće siv, tj. srebrne boje. Ovakvo posuđe se bukvalno sjaji, pa odaje utisak čistoće.Za svaku domaćicu je važno i kako će održavati posuđe. Kod šerpi koje su izrađene od nerđajućeg čelika, nema opasnosti da će neko jelo zagoreti, tako da ne morate da brinete da ćete morati da ribate i da se mučite dugo vremena dok ne dovete šerpu u prvobitno stanje. Šerpe su tako pravljenje da su otporne na zagorevanje hrane, dakle, hrana se ne lepi za dno, makar i pri visokim temperaturama.Zbog svega toga, biće dovoljno da svoju šerpu jednostavno isperete, tj. operete na uobičajen način namenjen za to i ona će postati sjajna i blistava, spremna za kuvanje sledećeg ručka.