slike/blog/50/1.jpg

Električne mašine za mlevenje mesa

Kategorija: KUHINJA,
Električne mašine za mlevenje mesa

Električne mašine za mlevenje mesa
 
Ukusan ručak na stolu – to je nešto što svaka porodica voli. I često se kaže da bez mesa nema kvalitetnog obroka, tako da domaćice pripremaju ćufte, sarme, musaku i slično, a ovim jelima je zajednička jedna osobina – sva se spravljaju od mlevenog mesa.
Kada kupujemo mleveno meso u prodavnici, tada obično najpre odaberemo parče koje želimo da nam se samelje, da bismo bili sigurno šta ćemo dobiti. Potom, kažemo trgovcu da nam samelje dva puta, kako bismo dobili fino usitnjene komade mesa.
Da li ste razmišljali da čitavu ovu proceduru možete da preskočite i da pojednostavite, tako što ćete da kupite mašinu koja melje meso, i koristićete je u svom domaćinstvu, tj. uvek će vam biti pri ruci? Još bolja osobina električne mašine za mlevenje mesa jeste što ona nije namenjena samo toj namirnici, već i mnogim drugim i to je značajna prednost.
 
Kako odabrati mašine za mlevenje mesa?
 
Za mlevenje mesa postoje ručne i električne mašine. Jasno je da je mnogo lakše da komade mesa usitni kako mi želimo uređaj koji pokreće struja, nego da mi svojom snagom okrećemo ručicu. To je bilo nekada, ali je sada uveliko prevaziđeno. Poenta je da uštedite vreme i trud, a da dobijete ukusan i zdrav obrok za svoju porodicu.
Možda se pitate kako da odaberete mašinu za mlevenje mesa i na šta bi sve trebalo da obratite pažnju? Na tržištu postoje razni modeli, i razlika je u vatima, razlika je u količini i kilogramima, odnosno, koliko mesa može stati u mašinu, kao i u nastavcima… Primera radi, električna mašina za mlevenje mesa može da ima nekoliko nastavaka, ali isto tako i desetak, što sve zavisi od modela koji izaberete.
Brendovi koje biste mogli da birate su: Tefal, Keno, Ardes, FG Electronics (nemački, koji ujedno garantuje i kvalitet)… Ono što je bitno kod svake mašine za mlevenje mesa jeste da je laka za održavanje. Niko ne želi da ima mašinu koju je teško oprati nakon upotrebe, pa da se na njoj nakupe bakterije, koje mogu da budu izuzetno opasne, jer je meso kvarljiva namirnica.
U tom smislu, naš predlog je da birate mašine za mlevenje od nerđajućeg čelika, odnosno, one koje imaju sekač izrađen od tog materijala. Nož se najviše prlja, tako da je veoma važno da se lako, brzo i temeljno čisti. Osim noža, bitno je da se i svi drugi delovi mašine mogu oprati jednostavno nakon upotrebe, te da imaju dobro štelovanje i finoću…
Raspon snage se kreće od 500 do 1500 vati.
Kada imate svoju mašinu za mlevenje mesa, tada znate da je ono higijenski ispravno 100%, da meljete baš one komade koje želite, a ne šta vam prodaju u trgovinama. Ono što je posebno zanimljivo to su nastavci. Oni vam omogućavaju da se oprobate da pravite razne kobasice i salame, i da sve to bude kućna proizvodnja.
Uvek se pitamo, kada kupujemo kobasice ili delikates, šta to sve ima unutra, da li je domaće, da li je prepuno aditiva, i sl. Sa svojom mašinom za meso, uz nastavke, vi tačno znate da ćete imati domaću kobasicu, koja je zdrava, nije masna i u njoj nema ničeg što je štetno. Naravno, i ukus je drugačiji, a ovo će se posebno dopasti gurmanima, koji uživaju u dobrom zalogaju.
Kod mašina za mlevenje mesa je važna brzina kojom se melje. Primera radi, ako više mesa sameljete za sat vremena, na taj način ćete biti efikasniji. Osim toga, ovi uređaji melju i paradajz, koriste se za pripremu džema i ajvara, dakle, razne vrste voća mogu da se samelju, pa usled toga možemo da kažemo da su mašine koje nazivamo da su samo za meso, zapravo, višestruko korisne.
Da biste imali brzinu u radu, pogledajte koja je veličina otvora kroz koju se ubacuju sastojci. Naravno, što je ovaj otvor širi i vaš rad će biti brži i bolji. Isto tako, važno je i koliko rešetki ima mašina. Neko želi da melje krupno, a neko želi sitno. Dakle, što više mogućnosti imate na raspolaganju, veća je verovatnoća da ćete dobiti baš ono što želite od voća ili od mesa.
Kada kupujete mašinu, morate voditi računa o tome koliko je ona velika i teška. Neki ljudi se iznanade težinom mašina za mlevenje mesa. Zbog toga, uzmite u obzir koliko često ćete je upotrebljavati, gde nameravate da je čuvate kada je ne koristite, i dr. Dobro je takođe, da postoji reverzibilna funkcija. To bi značilo da možete da vratite natrag, ako se nešto zaglavi u mašini. Na primer, kod ručnih mašiina za mlevenje mesa i paradajza, dovoljno je bilo da jednostavno okrenemo ručicu unazad.
Da biste u potpunosti koristili sve što mašina pruža, birajte modele koji mogu da melju i cede razne vrste namirnica. Ponekad ljudi imaju želju da spreme ukusnu zimnicu za celu zimu, tako da je to veliki posao, jer se melje paradajz, paprike i još mnogo toga. Ako planirate poslove većeg obima, tada je važno da obezbedite mašinu za mlevenje mesa i paradajza koja ima dobro i kvalitetno postolje. Dakle, kada radite, mašina mora da bude stabilna i nepomična, a ne da se pomera i klizi, jer bi vam to otežavalo rad. U tu svrhu, dobro je da mašina poseduje gumene pločice.
Možda vas zanima koja je to količina mesa koja može da se samelje za određeno vreme a da se to smatra solidnom brzinom? U proseku, to je oko 3 kilograma u jednoj minuti. Dobar levak omogućiće da u mašinu uđu velike količine namirnica, lako i jednostavno. Isto tako, mislite i na sve dodatne elemente koje ne koristite uvek, pa je stoga korisno ako mašina ima ugrađen sistem za odlaganje dodatne opreme.
Postoje modeli koji imaju i po četiri rešetke i garantuju da će se samleti sve, onoliko sitno koliko želite. Pri odabiru mašine za mlevenje mesa i paradajza, birajte modele koji će ispunjavati vaše zahteve, jer na primer, neki ljudi žele da melju veće količine namirnica u kraćem roku, dok je drugima bitnije da uređaj ima više rešetaka. Pored toga, nikada ne gubite iz vida nastavke, jer oni mogu mnogo pomoći kod pravljenja raznih specijaliteta.