slike/blog/46/1.jpg

Mesoreznice

Kategorija: KUĆA,
Mesoreznice

Volite li meso? Ako je odgovor DA, u našem tekstu moći ćete da pročitate veoma zanimljive i korisne informacije koje mogu da vam posluže u svakodnevnom životu. Mnogi ljudi će vam reći da nema dobrog ručka bez mesa u njemu, jer nam to daje dodatnu snagu, energiju, jačinu… Razna tradicionalna srpska jela uključuju meso, kao što su sarma, musaka, ćufte, pite, gibanice…
Svinjetina je najčešće na svim trpezama, a postoji i jedna simpatična izreka da je svinja kralj životinja, sve dok ne probamo lava. To govore ljudi koji obožavaju ukus svinjskog pečenja i smatraju da mu nema ravnog. Jedina mana svinjskog mesa je što je za nijansu masnije od junećeg ili pilećeg, na primer, ali ukoliko imate neke zdravstvene probleme samo je potrebno da ograničite unos ove namirnice.
Kada se sprema velika i svečana trpeza, svinjetina je glavno jelo, i kao takva, sasvim je neizbežna. Retko ko može da odoli ukusnim zalogajima mesa koje se prosto otapa u ustima i na nepcima. Pored svinjetine, tu je i suvo meso ili dimljeno meso. To su razne šunke, pršute, slanina, čajne kobasice, sudžuci, i oni nam svima stavljaju osmeh na lice kada se nađu pred nama. Sve što smo nabrojali, stari su srpski specijaliteti, bez kojih je trpeza nezamisliva i nepotpuna.
Ljudi su u mnogim anketama odgovarajući na pitanja o mesu, izjavljivali da nema ništa bolje ni zdravije nego pojesti suvo meso, te da ovu hranu treba uvek imati u svom domu.
Ukoliko volite lagane zalogaje mesa, onda odaberite piletinu. U Srbiji je piletina i te kako popularna, vole je i muškarci i žene podjednako. Prednosti ove vrste mesa je što se brzo i lako sprema, puna je proteina. Ne može da vam se dogodi da nemate ideju kako da pripremite piletinu, jer za to postoji bukvalno na hiljade recepata, pa se slobodno možete sladiti u svakom od njih. Ipak, naš narod nekako najviše voli roštilj, a to su pljeskavice i ćevapi. Pljeskavica je jedan od veoma popularnih brzih obroka, jer kad god žurimo, a treba nam nešto kalorično da utolimo glad, posežemo za ukusnim zalogajima pljeskavice. Uz dodatak luka, ljute tucane paprike, ili možda kajmaka, to je zaista prava stvar.
Ćevapi su nešto još bolje, za mnoge ljude, jer su skoro pa nezaobilazni. Po mnogim ispitivanjima javnog mnjenja, ćevapi su broj jedan meso u Srbiji. Uz domaći hleb, somun, kao i uz priloge, ćevapi postaju u potpunosti neodoljivi.
Kada stranci dođu u naše krajeve, budu bukvalno oduševljeni mesom koje mi imamo da im ponudimo. Dobijaju i miris i ukus, tako da sva čula uživaju.
Kako izabrati dobru mesoreznicu za kuću?
Naravno, meso treba uvek imati u kući, jer se često koristi i za doručak i za večeru i to je obično slučaj sa prerađevinama. Kupovina prerađevine u komadu može da bude dobro rešenje, jer se tako meso neće osušiti, ali imamo jedan drugi problem a to je – sečenje. Iseći meso tako da bude u tankim komadima, teško polazi za rukom, ako imamo samo jedan običan nož, ma kako oštar bio, i ma kako mi bili vešti u baratanju njime.
Niko od ukućana neće biti oduševljen ako servirate predebele komade bilo kog suhomesnatog proizvoda. Rešenje se krije u kupovini mesoreznice koja se koristi u kući. Mesoreznice koje se danas nalaze u ponudi na tržištu su veoma kvalitetne, i imaju pristupačne cene, tako da su dostupne svakome.
Pri izboru mesoreznice trebalo bi voditi računa da izaberete poznate svetske brendove, kao što su Esperanza, FISHER, KENO. Snage su obično od 100 do 200 w, i poseduju različita podešavanja kada je reč o debljini seckanja, što je najznačajnija prednost.
Postoje bitne stavke koje odlikuju dobru mesoreznicu a to su da poseduju oštricu koja je izrađena od nerđajućeg čelika. Ovo je veoma značajno, jer se takav  nož lako održava, pa ne morate da brinete da će u nekom trenutku da se pojavi rđa i da se prenese na meso koje se seče, što bi bilo opasno za zdravlje. Takođe, važno je da mesoreznica ima sigurnosni prekidač, kao i tacnu sa zaštitom za prste i držač krajeva.
Potrebno je da postoji mogućnost sklapanja, da ima praktičnu dršku, kao i da bude jednostavna za skladištenje. To bi značilo da u svakom trenutku lako možete da odložite svoju mesoreznicu, do sledećeg momenta kada će vam opet biti potrebna. Neklizajuće nogice su takođe bitne, jer kada radite, poslednje što želite jeste da se mesoreznica pomera i da nije stabilna. Tako bi mogla da se poveća opasnost da dođe do neke povrede, i zbog svega toga ovaj uređaj treba da bude dobro fiksiran. Svaka podloga u kuhinji je donekle klizajuća, tako da nogice koje su neklizajuće značajno doprinose stabilnosti mesoreznice.
I na kraju, potrebno je da spomenemo lako i jednostavno održavanje mesoreznice.  Nijedna domaćica ne želi uređaj koji će joj pomoći pri radu, a da onda utroši duplo više vremena da mašinu dobro opere. Zbog toga mesoreznica treba lako da se rasklopi, da svi delovi budu dostupni za temeljno čišćenje, jer je meso kvarljiva namirnica, tako da ne bi smela da ostane ni mrvica nakon sečenja.
Kada se deo po deo lepo opere, nakon toga se oni osuše, i mesoreznica može da se sklopi i da sačeka sledeću upotrebu. Zahvaljujući mesoreznici, u kući ćete uvek imati lepo isečene komade mesa, što je veoma važno za rad i pripremu hrane. Bićete u prilici da kupujete suhomesnate proizvode u komadu, i da ih tako i čuvate, usled čega oni zadržavaju svoju svežinu. Kada je potrebno da pripremite obrok, jednostavno odsečete uz pomoć mesoreznice onoliko koliko vam je potrebno, i to na onu debljinu koju vaša deca i ostali ukućani vole. Kada ovako servirate hranu, svi će sasvim sigurno biti veoma zadovoljni, jer će obrok lepo izgledati i biti veoma ukusan, za razliku od situacije, gde je meso sečeno debelo, što odbija i kada se pogleda, tako da u tim zalogajima retko ko izistinski uživa.
Upravo zbog toga je kvalitetna mesoreznica pravo rešenje za sve te probleme i pri tome je sasvim bezbedna za upotrebu, jer su prozvođači mislili na sve aspekte kod korišćenja uređaja – i da meso bude lepo isečeno po vašoj želji, i da taj posao obavite bezbedno i sigurno, kao i da lako održavate čistim i urednim aparat koji služi brzom sečenju mesa.