Pekare za hleb
Pekare za hleb
Možda niste znali za tu činjenicu, ali miris svežeg hleba, vrućeg, belog, najviše odgovara ljudima pored mirisa sveže pokošene trave i kafe. Razna istraživanja su pokazala da su ovo najomiljeniji mirisi, tako da je idealno da u svojoj kućnoj pekari za hleb napravite sveže pecivo, a da onda zasednete u baštu gde je trava tek pokošena i da pijuckate kafu… – da sva čula uživaju!
Živimo u veoma brzom vremenu, i često nemamo vremena da se zdravo hranimo. Priprema jednog kvalitetnog obroka uzima barem sat i po, ako ne i više, u zavisnosti da li je to ručak, večera ili doručak, kao i koliko članova porodice ima. Zbog toga često pribegavamo brzoj hrani, ali je to veoma štetno, pošto takva hrana ima visok sadržaj masti i soli, što izaziva dugoročne neželjene posledice u smislu povećanja kilograma, holesterola, itd.
Pošto želimo da se hranimo zdravo, a da i uštedimo vreme, tražimo razna rešenja za to. Jedno od takvih prikladnih varijanti jeste pekara za hleb, odnosno, kućna pekarica. Ovo je izuzetno koristan uređaj, zato što se uz njegovu pomoć ne pravi samo hleb, nego i razna testa, kolači, pica testo, ovsene kaše i žitarice, džemovi…
Sve to na dohvat ruke, u vašoj kuhinji, brzo, lako i jednostavno, tako da će vam nakon pripreme ukusnog obroka za vašu porodicu, ostati dovoljno vremena da radite nešto drugo, odnosno, da se posvetite sebi.
Koju kućnu pekaru za hleb odabrati?
Ljudi često pitaju, koje brendove bi trebalo odabrati za kućne pekare, koje marke su najpouzdanije, koje traju najduže i ne kvare se i slično. Naša preporuka je da birate Tefal, Adler, FS.
Postoji dosta opcija koje mogu da imaju kućne pekare i u tome i jeste njihova prednost. Na primer, snage su od 400 do 600 vati, i postoji izbor od tri veličine vekne hleba, odnosno, od 450, 680 ili 900 grama. Takođe, postoji digitalna kontrola, uz pomoć LED displeja, pa u svakom trenutku zadajete funkcije koje želite i posmatrate šta se događa.
Testo se može automatski pripremati, i neki od uređaja imaju po dvanaest programa za pečenje hleba. Mnogi ljudi žele da kupe hleb koji je hrskav, i u tome je posebna poenta, da se postigne da hleb bude baš takav. Ne morate da zavisite od vaše prodavnice i od toga da li ćete slučajno nabasati baš na onakav hleb kakav želite, kada je mnogo lakše da kupite kućnu pekari i da imate svež hleb kod kuće. To ćete postići na taj način što određeni modeli mini pekara imaju mogućnost kontrole hrskavosti korice hleba, pa zahvaljujući tome dobijate savršen zalogaj na trpezi, kojim će svi biti oduševljeni.
Isto tako, niko ne voli hladan hleb, i svi želimo da on bude vruć, tek izašao iz rerne. Naravno, ovo je vrlo malo moguće ako hleb pazarite u prodavnici preko puta vaše kuće, jer dok on stigne iz pekare u kojoj je pravljen, i dok vi dođete da ga kupite, on stoji u rafu već nekoliko sati. Uz pomoć kućne pekare, vi dobijate mogućnost da čak sat vremena održavate toplotu gotovog, ispečenog hleba.
Još jedna jako važna funkcija jesto što ste u mogućnosti da birate kada će hleb početi da se peče. U tom smislu, vi sve možete da pripremite pre nego što krenete na spavanje, i da podesite tajmer na trinaest sati, na primer, od tog trenutka. Tek tada će hleb krenuti da se priprema, tako da ćete kada ustanete ujutru, imati gotov, svež, ukusan i mirisan, tek ispečen hleb. Zar ima nešto bolje od toga? Iz tog razloga obavezno birajte mini kućne pekare koje poseduju ovaj tajmer za odložen početak rada uređaja.
Dok se hleb nalazi u pekari i dok se peče, specijalna plastika ostaje sasvim hladna, tj. kućište ne poprima toplotu, što je takođe jedna bitna dodatna prednost. U životu se dešavaju razne stvari, pa se tako može dogoditi da nestane struja dok vi pečete hleb. Pitate se šta onda? Jednostavno, memorijska funkcija zadržava dvadeset minuta odabrano programiranje ako uređaj ostane bez napajanja električnom energijom.
Dakle, kada birate pekaru za hleb, morate da vodite računa koje sve funkcije ona ima i da to prilagodite svojim zahtevima, potrebama i željama, kao i budžetu koji ste planirali da izdvojite za ovu investiciju. Naravno, skuplji modeli imaju više funkcija, koje su složenije, tako da će vam rad biti dodatno olakšan, pa posmatrajte to kao ulaganje u kraće vreme potrebno za pravljenje hleba, kolača, testa za picu i svega ostalog. Vreme je jednako važno kao i novac, stoga ne bi trebalo da birate jednostavne modele, ako oni ne ispunjavaju sve ono što od njih očekujete. Isto tako, imajte u vidu da se mini kućna pekara ne kupuje svakoga dana, već jednom u nekoliko godina najmanje, tako da je važno šta ćete pazariti.
Ljubazno i stručno osoblje vam stoji na raspolaganju i možete da se obratite telefonom, mejlom ili lično i da zatražite sve potrebne savete, ako imate neke nedoumice oko toga koji model odabrati a da on zadovoljava sve vaše potrebe koje se tiču pravljenja đakonija od testa.
Isto tako, mnogi ljudi će vam reći da žele pekaricu koja pravi i slatki i slani program. I to je jako praktično, jer ako vam dolaze gosti, vi želite svima da ugodite, tako da će biti idealno da imate i slano i slatko testo, pa da svako bira prema svojoj želji. Prilikom kupovine pogledajte da li postoji ova mogućnost, pa ako vam je ona posebno bitna, onda nju podvedite kao obaveznu.
Na kraju, da rezimiramo, koju pekaru za hleb ćete kupiti, zavisi od toga koje programe ima, koje opcije poseduje, koje je veličine, kako se održava… Niko ne voli uređaje koji se jako teško peru, pa onda čišćenje traje duže nego priprema hrane. Da biste ovo izbegli, unapred se raspitajte kako izgleda održavanje izabranog modela.
Najvažnije je da priuštite sebi i svojoj porodici da vam sva čula uživaju, a ne postoji lepši miris od sveže pečenog belog hleba i to posebno, kada nas razbudi ujutru. Uz mini kućnu pekaru, ne morate da ustajete rano i da ručno mesite hleb, već jednostavno podesite odloženi start, i to kad krenete na počinak, pa će hleb početi da se mesi dok vi ujutru slatko spavate. Tek kad se probudite, imaćete ispečen hlab, pekarica će završiti rad, a već smo naveli u tekstu da postoji funkcija koja čuva toplotu gotovog hleba i do čak sat vremena, stoga ne morate da žurite sa doručkom.